-tukisivusto
Unix/Shell-palveluiden
TNNet OY
Kirjautuminen Unix/Shelliin
Ennenkuin aloitamme, haluan varmista että juuri Sinä et ole tällä hetkellä lähdössä käymään lähimmällä Shell-huoltoasemalla ja ota näitä ohjeita mukaan sinne tulostamalla. Unix/Shellillä ei ole edelleenkään yhtään mitään tekemistä Shell-huoltoasemaketjun kanssa.

Ennenkuin voit ottaa oman Unix/Shell-tunnuksesi käyttöön, tarvitset siihen ensiksi oman pääteohjelman. TNNet suositteleekin käytettäväksi seuraavia ohjelmia, jotka voi imuroida painamalla ohjelmannimeä.

» PuTTy
» SSH SecureShellClient

Ohjelmien asennus on helppoa. PuTTyn kohdalla ei tarvitse säätää mitään, riittää kun käynnistät ohjelman ja olet valmiina yhdistämään Shelliin. SSH SecureShellClientin kanssa riittää, kun käynnistät ja painat vain seuraava-nappia jolloin ohjelma asentuu vakioasetuksilla. Kuvalliset asennusohjeet ovat mahdollisesti tulossa joskus hamaassa tulevaisuudessa. Seuraavaksi tutustumme, miten pääset yhdistämään nikita.tnnet.fi -palvelimelle käyttäen molempia edellämainittuja ohjelmia.

Yhdistäminen Shelliin (PuTTy)

PuTTy on yksinkertainen sekä helppokäyttöinen terminaali-ohjelmisto. Käyttöönottaminen on helppoa, ja itse käyttö on vielä helpompaa. Seuraamalla seuraavia ohjeita, jopa Sinä, arvoista käyttäjä, kykenet kirjautumaan nikita.tnnet.fi -palvelimelle alle minuutissa.

Vaihe 1)
Aukaise putty.exe paikasta, johon imuroit ohjelmiston.

Vaihe 2)
Heti ohjelman aukaistua, saat auki ikkunan joka muistuttaa avaruussukkulan ohjaamoa. Älä kuitenkaan panikoi: Näiden rivien alapuolella näet kuvan, joka on vastaavanlainen kuin Sinun näkymäsi. Ainoana erona on, että kuvassa on rengastettuna ne neljä kohtaa, jotka Sinun pitäisi tehdä seuraavaksi.

PuTTy konfiguraatio

Vaihe 3)
Ihan ensimmäiseksi aloitamme kirjoittamalla nikita.tnnet.fi -palvelimen IP-osoitteen Host Name (or IP address) -kenttään. Tämä kenttä on kuvassa rengastettuna ylimmäisenä. Kirjoita osoitteeksi: 217.112.241.14

Vaihe 4)
Tämän kohdan voi yleensä ohittaa, mutta varmistamme asian kuitenkin. Ensimmäinen rengas oikealla ylhäällä heti Host Name-kohdan jälkeen kertoo millä yhteysprotokollalla ohjelma yrittää ottaa yhteyttä palvelimeen. Vakiona pitäisi olla SSH. Mikäli ei ole, valitse se.

Vaihe 5)
Nyt ohjelmalle on kerrottu se, mistäpäin Internettiä palvelin löytyy sekä millä yhteysprotokollalla yhteys saadaan muodostettua, on aika tallentaa asetukset seuraavia käyttökertoja varten. Kirjoita nikita.tnnet.fi "Saved Session" -kohdassa (rengastettuna kolmentena renkaana ylhäältä, toinen vasemmalla).

Vaihe 6)
Kun olet sen tehnyt, paina "Save" -nappia (tallenna) (viimeinen rengastettu kohta oikealla alhaalla), jolloin yhteys tallentuu nikita.tnnet.fi-nimelle, jolloin seuraavilla kerroilla voit yhdistää nikitalle painamalla vain nikita.tnnet.fi-nimeä Saved Sessions-kohdassa!

Vaihe 7)
Paina "Open" -nappia aukaistaaksesi yhteyden nikita.tnnet.fi -shellpalvelimelle.

Vaihe 8)
Kun olet saanut yhteyden auki nikitalle, on aika kirjautua palvelimelle. Esimerkkikuvassa käytetään käyttäjätunnuksena "tnnet", joka sinun tulee korvata omalla käyttäjätunnuksella sekä salasanalla, jotka olet saanut TNNetillä sähköpostitse tilattuasi tunnuksen.

PuTTy login

"Login as: - tähän kohtaan kirjoita käyttäjätunnuksesi.
"Password - tähän kohtaan kirjoita käyttäjätunnuksesi salasana.

Kirjoitettuasi salasanan oikein, palvelin tunnistaa sinut (mikäli tunnuksesi on olemassa ja voimassa) ja antaa seuraavan näkymän:

PuTTy login

Tässä kohtaa ensikertalaiset käyttäjät varmaankin miettivät "En tiedä mitä tapahtui, mutta tässä kohtaa tuli vain ihmeellinen kasa tekstiä josta minä ainakaan en tajua mitään

Mutta ei hätää - olet juuri siellä missä pitääkin - olet kirjautunut nikita.tnnet.fi -palvelimelle onnistuneesti sisään!

Seikkailu alkakoon. :)© 2021 TNNet Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän sivuston (sen sisällön, kuvien tai muun materiaalin kopioiminen)
on ehdottomasti kiellettyä ilman erillistä lupaa TNNet Oy:ltä.