My precious!

Gumrakin rtlsdr-sivu

Found 1 device(s):
0: Realtek, RTL2838UHIDIR, SN: 00000001
Using device 0: Generic RTL2832U OEM
Found Rafael Micro R820T tuner

rtlsdr on Realtek 2832U-siruun ja nykyään Rafael Micro R820T tai R820T2-virittimeen perustuva edullinen ohjelmistoradio.
Alkuperäinen käyttötarkoitus laitteilla oli USB:n kautta toimiva DVB-vastaanotto, mutta vuonna 2013 radiohakkerit löysivät laitteista debug-moodin, joka mahdollistaa vastaanoton välillä 25-1755 megahertsiä softaradiolle luonnollisesti kaikilla modulaatioilla.

Myöhemmin laitteen vastaanottokykyä on saatu laajennettua alaspäin HF-alueelle jonkin verran, tosin vakava käyttö HF:llä vaatii ylöskonvertterin, joka nostaa HF-alueella vastaanotetut signaalit n. 100 MHz korkeammalla, eli rtlsdr:n normaalille toiminta-alueelle. Myös ylätaajuudet eivät toimi kunnolla lämpö-ongelmien takia n. 1500 MHz:stä ylöspäin, jossa usein havaitaan todellisten signaalien takia ns. badness-ilmiötä. Ylätaajuuksien lämpö-ongelmaa voi vähentää jäähdytyselementeillä tai tuulettimella. Perusmalleissa merkittäviä ongelmia ovat myös ppm-virhe sekä lämpösiirtymät, joiden takia laite ei virity vakaasti ja joudutaan käyttämään ppm-korjausta ohjelmistoissa.

Pienistä puutteista huolimatta laite on erittäin monipuolinen vastaanotin hintaansa nähden, koska se pystyy hyödyntämään PC:n jokapaikanhöylän ominaisuuksia, eli tekemään ohjelmistolla ja geneerisellä prosessoriteholla sen, mihin perinteinen radio vaatii piirejä. Signaalin sisältäessä dataa, PC osaa luonnollisesti ohjelmien avulla dekoodata signaalin ihmisluettavaan muotoon esimerkiksi lentokoneiden ADS-B- ja laivojen AIS-viesteistä.

Tavanomainen radio on yleensä viritettynä yhdelle taajuudelle, ja menosta kyseisen taajuuden ulkopuolella ei ole mitään tietoa. rtlsdr sen sijaan näkee kerralla 2,5 Mhz kaistaa, jolloin vesiputousnäytöllä on mahdollista seurata useampaa lähetystaajuutta. Laitteelle on olemassa myös rtl_power-sovellus, jolla voidaan hyppiä satoja taajuuksia sekunnissa, tallentaa data csv-tiedostoon ja tehdä kerätystä datasta Python-skriptin avulla graafisia heatmap-kuvia liikenteestä hyvin laajoilla taajuusalueilla.

Sovelluksista

rtlsdr:lle on hyvä tuki niin vapaiden kuin vangittujen käyttöjärjestelmien parissa. Paras ohjelma yleiseen radion kuunteluun on SDR#, joka on saatavilla vain Windowsille. Vapaille käyttöjärjestelmille ja OS X:lle on saatavilla gqrx. rtlsdr:lle on myös lukuisa määrä sovelluksia erikoistarkoituksiin, joista mainittakoon lentokoneiden ja laivojen lentokoneiden seurantaohjelmat, digitaalisten puhelähetysten purkuohjelma DSD+, TETRAn kuunteluohjelma telive ja rtl_433, jolla voidaan dekoodata esimerkiksi lämpömittareiden ja radio-ohjattujen pistokkeiden liikennettä. Tämänhetkinen projektini on wörkkiä mahdollisimman monta 433-laitetta rtl_433:n tukemista laitteista. Dekoodattavia laitteita on tällä hetkellä n. 140 (loppuvuosi 2019). Tässä on taulukko laitteista, jotka olen wörkkinyt tähän mennessä. Kaksi ekaa riviä on oudonkokoisia Googlen huonouden takia.

Suomalainen BandPlan.xml SDR#:lle

Korvaa asennuspaketin mukana tuleva kansainvälinen ja Suomen oloihin huonosti istuva Bandplan.xml tällä ja taajuusnäkymäsi alareuna vastaa sitä mitä radiosta tulee.

rtl-sdr.com blog v3| s/n 00000001

Viimeiseksi tarkoitetun pulikan jälkeen iski vielä hätä, kun todella alkoi tulla uutisia end-of-lifestä komponenttien osalta. Huhut eivät kuitenkaan ole lopettaneet laitteiden saatavuutta edes vuoteen 2020 mennessä. Ostin vielä varalaitteeksi hyväksi todetulle "metallisilakalle" toisen samanlaisen lokakuussa 2018. Tämä yksilö on ollut pyhän laitteen roolissa eikä sitä liene käytetty kuin testiksi enintään. Se otetaan käyttöön jos pääsilakka hajoaa.

rtl-sdr.com blog v3| s/n 00000001

Kuvittelin, että tämä jäisi viimeiseksi hankkimakseni rtlsdr:ksi. Kyseessä on rtl-sdr.comin kaupasta hankittu versio 3:ksi kutsuttu laite. Vuoden 2017 loppupuolella alkoi taas ilmaantua huhuja rtlsdr:n lopusta. Päätin tammikuussa 2018 ostaa vielä yhden, koska v3 on edistynein rtlsdr markkinoilla ja hyvä päätepiste. Siinä on parempi piirikortti, metallinen kuori, 0 ppm ja SMA-liitin. Suorituskyvyltään tämä eroaa varsin vähän v1:stä, mutta ulkoinen olemus on huomattavasti laadukkaampi ja kestävämpi. Valitsin paketin, jossa oli mukana kaksi dipoliantennia, vaikka antenneja alkaa olla riittävästi. Pienempi antenni tuntuu toimivan varsin hyvin UHF-taajuuksilla, joita pääasiassa kuuntelen. Tämä rtlsdr palvelee kotioloissa pääradiopulikkana. Tämä on erittäin hyvä laite yleiseen rtlsdr-käyttöön.

rtl-sdr.com blog v1| s/n 00000001

Loppuvuonna 2015 hankin rtl-sdr.com-sivustolta paketin, jossa oli R820T2-virittimellä, 0 ppm TXCO:lla ja SMA-liittimellä varustettu rtlsdr sekä 20 cm että 175 cm pitkät antennit. Tämän hankin useammasta syystä, joista yksikään ei ollut valmistuksen loppumisen uhka, vaan paketti sisälsi seuraavat edut: a) kunnolliset antennit, b) 0 ppm, c) SMA-liitin ja d) R820T2. Laite on käyttömukavuudeltaan 0 ppm:n takia täysin eri luokkaa kuin aiemmat yksilöt ja toimii nykyään liikkuvan kuuntelesetin radiopulikkana. Mukana tullut pitkä antenni on osoittanut sopivansa erinomaisesti mobiiliin käyttöön mahtuessaan lyhyenä ollessa kannettavan tietokoneen laukkuun.

3 x kiinalaisyksikkö | s/n 77771111153705700 (ppm 69), s/n 77771111153705700 (ppm 60), s/n 77771111153705700 (ppm 59)

Ostin kesällä 2015 eBaystä lisää rtlsdr:ä siltä varalta, että huhut olivat uhitelleet laitteiden valmistuksen loppumista Realtekin julistettua RTL2832U:n end-of-lifeksi. Eipä ole valmistus vieläkään päättynyt tätä loppuvuodesta 2019 kirjoitellessa, mutta eipä vara venettä kaada. Olen testeillä todennut, että laite ei kykene vastaanottamaan DVB-T2:sta, joten loppu lie lähivuosien aikana varma, kun Eurooppa siirtyy T2:een enenevässä määrin ja kyky vastaanottaa kaikkia TV-lähetyksiä menetetään. Tämähän kuitenkin on päärooliltaan TV-vastaanotin, vaikka harva harrastaja sillä TV:tä katsoo koskaan edes niissä maissa missä TV:tä lähetetään DVB-standardilla. Nämä kolme ovat aivan samanlaisia kuin alkuperäinen pulikkani, paitsi nämä tulivat TV-varustuksella, eli perusantennilla, MCX-antennijohto/jalusta-yhdistelmällä ja kaukosäätimellä, jolla ei tee mitään sdr-käytössä.Yksi näistä on ns. pyhä yksilö, jota ei käytetä kuin viimeisessä puutostilassa muiden hajottua. Toinen tästä kolmikosta on ollut välillä työ-rtlsdr:nä radion kuuntelua varten työpaikalla ja toinen on kotona varustettuna pysyvästi MCX-PAL-sovittimella ja näytönohjaimen massiivisella siilillä vähällä käytöllä. Yksi näistä on ollut pidemmän aikaa lainassa kaverilla.

sysmocom | s/n 00000000000 (ppm 27)

Tutustuminen rtlsdr:n maailmaan alkoi aihetta koskevia nettisivuja selailemalla ja lopulta päätös hankinnasta kypsyi lokakuussa 2014. Halusin laitteen EU:n alueelta, koska en luottanut kiinalaisiin verkkokauppoihin. Näin ollen päädyin tilaamaan laitteen Saksasta sysmocom.de-nettikaupasta. Kauppa ei muuten enää vuosiin ole myynyt rtlsdr:ä. Sysmocomin paketti oli vain sdr-käyttöön tarkoitettu, joten mukana tuli MCX-SMA-sovitin, muttei antennia tai kaukosäädintä. Tämä pulikka on ollut työpaikkapulikkana pitkään.

Lisävarusteet

Helmikuussa 2016 hankin rtl-sdr.comista sovitinsetin, jossa on lyhyen antennijohdon päässä kaikki yleisimmät antenniliittimet ja toisessa päässä SMA. Nyt ei pitäisi tulla ongelmia juuri minkään kaupallisen tai rakennellun antennin liittämisessä 0 ppm tai sovittimella varustettuun 27 ppm pulikkaan.

HMH Pääsivu